Bitcoin wallets

Er zijn verschillende soorten Bitcoin wallets, die elk voor- en nadelen hebben en op andere manieren te beveiligen zijn. Er zijn grofweg vijf typen wallets om bitcoin in op te slaan:

Desktop

Met een software-wallet installeer je een programma op je computer om bitcoin op te slaan. Voorbeelden zijn Armory, BitGo en Electrum.

Voordeel is dat je het beheer helemaal zelf in de hand hebt. Om de kans op diefstal te verkleinen, kun je de software installeren op een aparte pc waar verder niks opstaat. Verbinden met het internet doe je alleen als je bitcoins moet versturen. Ontvangen kan ook offline. Daarvoor is je publieke sleutel genoeg.

Dit klinkt als veel gedoe en dat is het voor de meeste mensen ook. Een ander nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging, het up to date houden van de software en het maken van back-ups.

Smartphone/tablet

Wil je bitcoins altijd bij je hebben, bijvoorbeeld om in de winkel te betalen, dan is een wallet op een smartphone of tablet handiger. De apps van Mycelium, Wirex en GreenAddress zijn daarvoor populaire opties.

Over het bijwerken van de software hoef je je niet druk te maken, maar omdat een telefoon of tablet vaak verbonden is met het internet zijn je bitcoin iets minder veilig. Bovendien: als je je telefoon kwijtraakt, zijn ook je aldaar opgeslagen bitcoins weg.

Online

Gemak is het grootste voordeel van een online wallet die bij een derde partij is opgeslagen, zoals Coinbase of Blockchain.info. Je kunt eenvoudig bij je bitcoin en het installeren van aparte software is niet nodig. Nadeel is dat je afhankelijk bent van een derde partij. Heeft het bedrijf achter de online wallet de beveiliging niet op orde, dan heb je kans dat dieven er met jouw bitcoins vandoor gaan.

Wel kun je het dieven zo moeilijk mogelijk maken door jouw account goed te beveiligen. Kies een sterk wachtwoord en zet tweestapsverificatie aan. Dat houdt in dat een wachtwoord alleen niet genoeg is om in te loggen. Je krijgt ook een code via je smartphone of via sms die je in moet vullen. Ik zou je persoonlijk de Bitcoin wallet van Bitvavo aanraden.